Zmrożone cytryny zetrzyj na tarce, a uzyskasz o wiele więcej witamin. O wielu właściwościach leczniczych nie wiedziałam

Cenione ze względu na właściwości prozdrowotne cytryny, od lat zajmują mocną pozycję na półkach w sklepach i na targach spożywczych.

Co ciekawe, choć owoce te są sprowadzane do naszego kraju z zagranicy, istnieje możliwość hodowli cytryny zwyczajnej w domu. Kluczem do pełnej dawki witamin jest jednak wykorzystanie możliwości tego owocu w całości.

Chociaż może to zabrzmieć kontrowersyjnie, najwięcej korzyści przyniesie spożywanie nie tylko soku z cytryny, ale również skórki.

Jak zjeść całą cytrynę?

Zazwyczaj zaleca się picie soku z cytryny z ciepłą wodą. Robienie tego na czczo, uważa się za dobry sposób na oczyszczenie organizmu.

Okazuje się jednak, że 5 do 10 razy więcej witamin i składników mineralnych zawiera skórka. Znajduje się w niej wit. C,A,B6 i E, a także kwas foliowy, wapń, cynk, miedź, żelazo, potas, magnez, niacyna, tiamina i ryboflawiny.

Część badaczy wskazuje, że cytryna ma destrukcyjny wpływ na komórki nowotworowe i może wspomóc terapię przy wielu odmianach tej choroby, m.in. raka płuc, piersi czy jelita grubego. W przeciwieństwie do inwazyjnych metod leczenia nie wpływa ujemnie na zdrowe komórki.

Ponieważ zjedzenie cytryny w całości wiązałoby się z dużym dyskomfortem, najlepiej umyć ją, wysuszyć i zamrozić. Następnie można wykorzystać ją tartą do rozmaitych dań, koktajli czy deserów.

Zalety spożywania cytryny

Poza wspomnianymi korzyściami, istnieją inne udokumentowane zalety cytryny spożywanej w całości. Bezpośrednio wiążą się z witaminami i składnikami mineralnymi znajdującymi się w tym cytrusie. Oto kilka z nich:

  • zmniejszenie napięcia emocjonalnego i stanów depresyjnych
  • eliminacja bakterii chorobotwórczych
  • regulacja ciśnienia krwi
  • pobudzenie układu odpornościowego
  • pomoc w regulacji prawidłowego ciśnienia krwi.

Jedzenie cytryny w całości jest zgodne z duchem no waste, a co ważniejsze, pozytywnie wpływa na organizm.

error: Treść zabezpieczona !!