Niewątpliwą zaletą tej propozycji jest szybki czas przygotowania i łatwość jej przyrządzenia. Warto więc wypróbować nowy pomysł na obiad, czyli roladki z kapusty pekińskiej z nadzieniem pomidorowo-serowym.
W czasie zakupów należy zwrócić uwagę, by kupić główkę kapusty pekińskiej z jak największą liczbą rozłożystych liści, z których będzie wygodnie formować roladki. Z główki kapusty oddzielamy liście, ich najtwardszy element rozbijamy tłuczkiem bądź delikatnie ścinamy nożem.
Usmażone liście odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Następnie przygotowujemy nadzienie roladek. W tym celu kroimy pomidory na małe kawałki, żółty ser traktujemy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy go z posiekanymi ziołami i śmietaną.
Mieszankę doprawiamy także przyprawami do smaku i dokładnie mieszamy. Przygotowany farsz kładziemy na podsmażonym liściu kapusty po czym zwijamy liść w ciasny rulonik i układamy na talerzyku jeden przy drugim.