5 wskazówek na owsiane śniadanie – proces przygotowania
Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, których trawienie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu po takim śniadaniu spokojnie wytrzymasz niejedzenie do obiadu, co przydaje się w dietach redukcyjnych, a także uwalnia od kompulsywnych myśli o jedzeniu. Oto 5 świetnych przepisów, które pomogą Ci włączyć śniadanie owsiane do swojej diety.
Płatki jagodowe
- płatki owsiane – 45 gr
- nasiona chia – 1 łyżka
- jagody – 45 g + do posypania
- sól – 1 szczypta
- Jogurt grecki – 70 g
- syrop klonowy – 2 łyżeczki lub do smaku
- mleko migdałowe lub inne – 120 ml
- pokrojone migdały – do posypania
Płatki à la banan w czekoladzie
- płatki owsiane – 45 gr
- nasiona chia – 1 łyżka
- proszek kakaowy – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- Jogurt grecki – 70 g
- syrop klonowy – 2 łyżeczki lub do smaku
- mleko migdałowe lub inne – 120 ml
- starta czekolada – do posypania
- banan – pół sztuki + do dekoracji
Płatki à la szarlotka
- płatki owsiane – 45 gr
- nasiona chia – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- Jogurt grecki – 70 g
- mleko migdałowe lub inne – 120 ml
- jabłko – pół szt
- cynamon – pół łyżeczki
- miód lub syrop klonowy – 2 łyżeczki lub do smaku
- orzechy włoskie – do posypania
Płatki à la Piña Colada
- płatki owsiane – 45 gr
- nasiona chia – 1 łyżka
- ananas – 60 g + do dekoracji
- sól – 1 szczypta
- Jogurt grecki – 70 g
- syrop klonowy lub miód – 2 łyżeczki lub do smaku
- mleko kokosowe lub inne – 120 ml
- suszony kokos – 1 łyżka + do posypania
- ekstrakt waniliowy – pół łyżeczki
Płatki z dżemem i masłem orzechowym
- płatki owsiane – 45 gr
- nasiona chia – 1 łyżka
- sól – 1 szczypta
- Jogurt grecki – 70 g
- mleko migdałowe lub inne – 120 ml
- naturalne masło orzechowe – 2 łyżki + do dekoracji
- dowolny dżem – 2 łyżki
- pokruszone orzeszki ziemne – do posypania
Płatki jagodowe
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać całe jagody i nasiona chia. Całość zalewamy mlekiem migdałowym lub innym wybranym mlekiem. Dodaj jogurt grecki lub inny naturalny do mieszanki płatków, jagód i mleka i dosłodź wszystko syropem klonowym, miodem lub innym ulubionym słodzikiem.
Dokładnie wymieszaj składniki, przelej do szklanki i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby płatki i nasiona chia wchłonęły wilgoć i spęczniały. Udekoruj gotowy kubek jagodami i plasterkami migdałów i podawaj.
Płatki à la banan w czekoladzie
W misce rozgnieć widelcem pół banana. Posypać płatkami owsianymi i szczyptą soli i zalać wszystko mlekiem migdałowym lub innym. Do mieszanki dodaj kakao w proszku, nasiona chia i jogurt grecki. Dosładzamy syropem klonowym lub innym do smaku i dobrze mieszamy.
Przelej masę do szklanek, pozostaw do spęcznienia przez noc, udekoruj plasterkami banana, posyp startą czekoladą i podawaj.
Płatki à la szarlotka
Usuń rdzeń z połowy jabłka i drobno zetrzyj. Jabłko włożyć do miski razem z płatkami owsianymi i szczyptą soli, dodać cynamon i nasiona chia i zalać wszystko mlekiem migdałowym lub innym i jogurtem greckim. Posłodzić miksturę miodem i dobrze wymieszać. Wlej do szklanki, pozostaw na noc w lodówce, udekoruj posiekanymi orzechami i podawaj.
Płatki à la Piña Colada
Płatki owsiane wymieszaj z nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Dodać świeżego pokrojonego ananasa i zalać wszystko mlekiem, jogurtem, miodem i ekstraktem waniliowym. Dobrze wymieszać, przelać do szklanki i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia udekoruj szklanki kilkoma kawałkami ananasa, posyp wiórkami kokosowymi i podawaj.
Płatki z dżemem i masłem orzechowym
Płatki owsiane wymieszaj z solą, nasionami chia i naturalnym masłem orzechowym. Dodać wybrany dżem owocowy i zalać wszystko mlekiem i jogurtem greckim. Zmiksuj składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej je do szklanki i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia udekoruj płatki odrobiną masła orzechowego i posiekanymi orzeszkami ziemnymi i podawaj.