Super przepis. Szybkie w wykonaniu ciasteczka z wiśniami – mogę jeść co każdy weekend.

Najlepsze słodycze to te domowej roboty, a do tych najbardziej popularnych na pewno należą różnego rodzaju ciasteczka.

Za zwyczaj są one dość proste w przygotowaniu, wychodzą dużo częściej, niż zwykłe ciasto, a na dodatek przy robieniu jest również sporo zabawy, więc spokojnie możemy je robić wspólnie (rodzinnie, ze znajomymi lub z dziećmi).

Zapach, jaki towarzyszy wypieczonym ciastkom jest niepowtarzalny. Ci szczęśliwcy, którym rodzice piekli ciastka doskonale to wiedzą.

Zapach ten przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Jeszcze bardziej na zmysł smaku i wyobraźni za razem, działają owoce. One również niesamowicie pachną, na dodatek mają soczyste i żywe kolory, nadają ciastkom dodatkowego wymiaru, a poza tym przemycają w swojej słodyczy całą gamę witamin.

Te ciasteczka jeszcze bardziej zdają się „przemycać” witaminy, ponieważ ich nazwa brzmi „Wiśnia pod śniegiem”. I pomimo, że nazwa mogłaby nam się kojarzyć z czymś pracochłonnym, to nic bardziej mylnego – przygotowanie tych ciastek zajmuje jedynie około 30 minut.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 50 sztuk wydrylowanych wiśni
  • 50g dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Mąkę należy przesiać do głębokiej misy, aby upewnić się, że wszelkie zanieczyszczenia czy grudki nie dostaną się do ciastek. Później trzeba dodać cukier puder oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać składniki. Podczas mieszania powoli dodajemy także śmietanę, jajka oraz miękkie lub rozpuszczone i ostudzone masło. Gdy ciasto zaczyna nabierać gęstej konsystencji mieszanie zamieniamy na ugniatanie ręczne.

Dobrze wyrobione ciasto rozwałkowujemy dokładnie starając się, żeby kształt przypominał prostokąt. Dłuższe boki ciasta smarujemy dżemem i wykładamy na nim wiśnie w symetrycznych odstępach.

Całość zwijamy tak, aby powstał długi rulon (zwijamy od posmarowanego dżemem brzegu do posmarowanego dżemem brzegu). Następnie kroimy rulon na kawałki stosując cięcie w odstępach pomiędzy wiśniami.

Ciasteczka wykładamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. Musimy się przyglądać, czy ciasto jest zarumienione, ale jeszcze nie zaczyna się przypalać. Gotowe ciasta wyjmujemy, przestudzamy i posypujemy przez małe sitko cukrem pudrem.

Ciastka powinny być chrupiące, słodkie dzięki dżemowi i wykończone kwaśnym akcentem dzięki wiśni. Dla urozmaicenia, następnym razem spokojnie można użyć innych owoców, czy nawet orzechów. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!