Zaskoczę Cię tym przepisem na ciasto majonezowe. Sekretem jest jeden składnik

Ciasto majonezowe – procedura przygotowania

Ogromną zaletą poniższego przepisu jest to, że ciasto nadaje się do absolutnie każdego rodzaju wypieków. Dodatkowo można go przygotować stosunkowo prosto, a wypieki z niego wykonane są bardzo smaczne. Możesz go użyć do zrobienia różnych ciast, bułek, pizzy i wielu innych.

A wszystko to można przygotować, jeśli znasz jedyny sprawdzony przez lata przepis, którym teraz się z Tobą podzielimy. Następnie możesz stworzyć z niego wszystko, co chcesz. Cokolwiek wybierzesz, Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona.

Składniki

  • mąka – 800 gr
  • ciepła przegotowana woda – 260 ml
  • majonez – 160 gr
  • suszone drożdże – 25 gr
  • cukier – 15 gr
  • sól – pół łyżeczki

Przygotowanie

Najpierw do miski wsypujemy drożdże, zalewamy wodą i mieszamy. Niech pęcznieje przez 15 minut. Następnie przełóż majonez do dużej miski, wlej do niego namoczone drożdże, dodaj cukier i sól. Wszystko razem dobrze wymieszaj trzepaczką.

Stopniowo, nie przerywając mieszania, zacznij dodawać również mąkę. Najpierw wymieszaj łyżką, a gdy stanie się to trudne, zacznij wyrabiać ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. W ten sposób wiesz, że zrobiłeś wszystko dobrze. Gotowe ciasto lekko posypać mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny.

W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość i być gotowe do kolejnego użycia. Możesz go używać do prawie wszystkiego. Od Ciebie zależy, czy na śniadanie przygotujesz domową pizzę, czy pyszne świeże wypieki.

Bazę można wykorzystać na wiele sposobów, podobnie jak inne ciasta drożdżowe. Będzie jednak miał bardzo wyjątkowy smak, który mile zaskoczy każdego.

error: Treść zabezpieczona !!