Pieczeń w folii – Szybki i prosty w wykonaniu przepis, który wykorzystasz nie raz w swojej kuchni
Pieczeń w folii – sposób przygotowania
Ten przepis jest w rzeczywistości wariacją na temat szaszłyka, który niekoniecznie musi być szaszłykiem. Wystarczy pokroić składniki, zawinąć je w folię aluminiową i zostawić do upieczenia w piekarniku.
Składniki
- karkówka wieprzowa – 600 gr
- pełnotłusta musztarda – 2 łyżki
- sól – do smaku
- mielony czarny pieprz – do smaku
- czosnek – 4 ząbki
- olej roślinny – 3 łyżki
- boczek – 70 gr
- żółta papryka – 1 szt
- cebula – 3 szt
- kiełbasa pieprzowa – 300 g
- ziemniaki – 800 gr
- mielona słodka papryka – 2 łyżeczki
- chili – do smaku
Przygotowanie
Mięso wieprzowe pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać dwie łyżki pełnotłustej musztardy i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku. Wciśnij również cztery ząbki czosnku do mieszanki i dodaj trzy łyżki oleju roślinnego. Następnie dokładnie wymieszaj składniki, aby wszystkie kawałki mięsa były całkowicie pokryte marynatą. Następnie przykryj miskę folią i włóż mięso do lodówki na 2 godziny.
Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę. Pokrój żółtą paprykę w paski, a cebulę w półpierścienie. Na koniec pokrój w krążki dobrej jakości kiełbasę paprykową i 800 gramów obranych ziemniaków.
Przygotuj dwa duże prostokąty folii, ułóż je jeden na drugim i ułóż na nich połowę cebuli, ziemniaków, kiełbasek, boczku i papryki. Potem znowu ziemniaki i cebula, a na końcu połowa marynowanego mięsa. Całość doprawiamy solą do smaku i posypujemy łyżeczką słodkiego mielonego pieprzu i ewentualnie szczyptą chili. Zawiń wszystko w dwie warstwy folii aluminiowej i upewnij się, że nigdzie się nie rozerwie podczas pakowania. Powtórz tę samą procedurę z drugą połową składników.
Paczki z mięsem i warzywami ułożyć na blasze, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 60 minut. Następnie otwórz opakowania, włącz wentylator i pozwól mięsu ugotować się na złoty kolor. Po upieczeniu przełożyć każdą paczkę na talerz i podawać z sosem tatarskim.