Kuchenki gazowe, używane codziennie do gotowania, ulegają zabrudzeniu i zanieczyszczeniu. Regularne czyszczenie jest kluczem do utrzymania ich w czystości.
Przedstawiamy dwa łatwe sposoby na utrzymanie palników w nieskazitelnej czystości, bez stosowania szkodliwych chemikaliów, co ma wpływ na ich prawidłowe funkcjonowanie. Usunięcie uporczywego brudu i resztek jedzenia może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości jest proste.
Zetrzyj mydło na płatki, a następnie rozpuść w garnku z wodą, uzyskując jednolitą konsystencję. Przelej roztwór do miski, dodaj ocet i wymieszaj. Zanurz palniki w roztworze na 30 minut.
Po tym czasie, użyj pędzla do usunięcia zabrudzeń, a większość plam rozpuści się wcześniej. Pozostaw na 5 minut, opłucz i osusz. Powtarzaj raz w tygodniu.
W garnku wymieszaj wodę, sodę oczyszczoną i ocet. Pokryj roztworem palniki i pozostaw na 2 godziny lub całą noc. Po tym czasie, użyj szczoteczki lub gąbki do usunięcia zabrudzeń, a następnie opłucz i osusz.
Wymieszaj proszek do pieczenia (lub alternatywnie sodę oczyszczoną) z gorącą wodą. Użyj szmatki lub gąbki do czyszczenia kuchenki. Dodanie octu pomoże usunąć tłuste lub przypalone plamy.