Cukinia króluje w polskich domach od wielu lat – na rynku dostępnych jest wiele odmian tego warzywa. To doskonałe źródło witamin i składników mineralnych – dzięki niej dostarczasz swojemu organizmowi witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także potas i żelazo.
Czy w Twojej lodówce zalega cukinia i zastanawiasz się, jak w prosty i szybki sposób wykorzystać ją w Twojej kuchni? Szukasz pomysłu na wykorzystanie tego warzywa?
Koniecznie sprawdź ten przepis – skradnie Twoje serce! Poniżej znajdziesz recepturę na tanią i błyskawiczną przekąskę z cukinii – roladki z jajkiem i serem. Soczyste i przepyszne ruloniki z jajek i cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz poświęcać wiele czasu w kuchni.
Do przygotowania tych roladek potrzebujemy zaledwie kilku składników:
- jednej cukinii
- 150 g sera w plastrach(najlepiej gouda lub edamski)
- 4 jajek
- szczypta soli
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie zetrzeć na tarce – najlepiej na takiej o grubych oczkach.
Starte warzywo dokładnie osusz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Następnie należy krótko cukinię podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy.
Do miski wbij cztery jajka, dokładnie je roztrzep oraz dopraw solą i pieprzem dla smaku. Następnie do miski wrzuć podsmażoną cukinię.
Starannie wymieszaj powstałą masę i umieść ją ponownie na patelni.
Smaż z obu stron na wolnym ogniu do momentu aż jajko się zetnie, podobnie jak na ciasto na naleśniki (opcjonalnie możesz użyć również pokrywki).
Powstały placek zdejmij z patelni i przełóż ostrożnie na papier do pieczenia. Na już ostudzony naleśnik połóż plasterki wcześniej przygotowanego sera.
Ostrożnie uformuj ręką naleśnika w rulonik, tak by uzyskać kształt roladki z cukinii. Zwiń roladkę w papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na około pół godziny.
Jeśli chcesz, możesz umieścić ją również w lodówce – wtedy roladka stanie się bardziej „zbita”. Uformowaną roladkę pokrój na cienkie plasterki i umieść na talerzu.