Roladki z cukinii: Szybka przekąska z cukinii – Przepis.

Cukinia króluje w polskich domach od wielu lat – na rynku dostępnych jest wiele odmian tego warzywa. To doskonałe źródło witamin i składników mineralnych – dzięki niej dostarczasz swojemu organizmowi witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także potas i żelazo.

Czy w Twojej lodówce zalega cukinia i zastanawiasz się, jak w prosty i szybki sposób wykorzystać ją w Twojej kuchni? Szukasz pomysłu na wykorzystanie tego warzywa?

Koniecznie sprawdź ten przepis – skradnie Twoje serce!  Poniżej znajdziesz recepturę na tanią i błyskawiczną przekąskę z cukinii – roladki z jajkiem i serem. Soczyste i przepyszne ruloniki z jajek i cukinii to świetne rozwiązanie, kiedy nie chcesz poświęcać wiele czasu w kuchni.

Do przygotowania tych roladek potrzebujemy zaledwie kilku składników:

  • jednej cukinii
  • 150 g sera w plastrach(najlepiej gouda lub edamski)
  • 4 jajek
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie zetrzeć na tarce – najlepiej na takiej o grubych oczkach.

Starte warzywo dokładnie osusz z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Następnie należy krótko cukinię podsmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju lub oliwy.

Do miski wbij cztery jajka, dokładnie je roztrzep oraz dopraw solą i pieprzem dla smaku. Następnie do miski wrzuć podsmażoną cukinię.

Starannie wymieszaj powstałą masę i umieść ją ponownie na patelni.

Smaż z obu stron na wolnym ogniu do momentu aż jajko się zetnie, podobnie jak na ciasto na naleśniki (opcjonalnie możesz użyć również pokrywki).

Powstały placek zdejmij z patelni i przełóż ostrożnie na papier do pieczenia. Na już ostudzony naleśnik połóż plasterki wcześniej przygotowanego sera.

Ostrożnie uformuj ręką naleśnika w rulonik, tak by uzyskać kształt roladki z cukinii. Zwiń roladkę w papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na około pół godziny.

Jeśli chcesz, możesz umieścić ją również w lodówce – wtedy roladka stanie się bardziej „zbita”.  Uformowaną roladkę pokrój na cienkie plasterki i umieść na talerzu.

Ten przepis to idealne rozwiązanie dla osób poszukujących taniego i szybkiego przepisu na pyszną kolację lub przekąskę. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek na imprezę czy domówkę.  Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!