Twaróg, herbatniki, śmietana, czekolada… przepis na deser, który warto zapisać. Szybko i bez pieczenia.

Niesamowicie szybki i łatwy do przygotowania, deser bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na niezapowiedzianą wizytę gości. 

To ciasto zrobi każdy, nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności, wystarczy kilka minut i pyszny deser gotowy.

Składniki:

  • 40 herbatników
  • twaróg 500 g
  • pudding bez gotowania 80 g
  • mleko 80 ml
  • śmietana 375 ml
  • mleko 180 ml
  • cukier puder 200 g
  • blacha o wymiarach 20 x 30 cm

Dodatkowo:

  • śmietanka 30 % 150 ml
  • czekolada 150 g
  • starta biała czekolada 100 g

Herbatniki włóż do mleka i mocz przez kilka sekund. Pierwszą warstwę herbatników ułóż na dnie formy. Twaróg połącz z cukrem.

W misce umieść śmietankę i ubij ją z mlekiem oraz puddingiem w proszku, aż do momentu powstania jednolitej masy. Zmniejsz obroty miksera, stopniowo dodaj twaróg i bez przerwy ubijaj, tak by wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły.

Połową kremu wysmaruj wierzch herbatników. Następną część ciastek ponownie namocz w mleku i przygotuj dalszą warstwę. Kolejną część kremu wyłóż na herbatniki i połóż ostatnią warstwę namoczonych ciastek. Gorącą śmietanę i startą czekoladę ubij dokładnie trzepaczką, tak by powstała polewa. Na koniec wylej ją na ciasto.

Przygotowywanie polewy nie jest konieczne, taki deser sam w sobie jest wyśmienity. Umieść go w lodówce i pozostaw na kilka godzin. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!