Trójkolorowe ciasto z nadzieniem serowym – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Trójkolorowe ciasto z nadzieniem z twarogu – sposób przygotowania

Trójkolorowe ciasto, czyli ciasto „Dzień i Noc”, oczarują Cię nie tylko delikatnym smakiem, ale także niezwykłym wyglądem.

Dolne ciasto

  • mąka półgruba – 300 gr
  • cukier – 100 gr
  • masło – 100 gr
  • woda – 4 łyżki
  • jajko – 1 szt
  • proszek do pieczenia – 1/2 opakowania
  • kakao – 2 łyżki

Nadzienie

  • miękki twaróg – 750 g
  • jajka – 2 szt
  • cukier – do smaku

Górne ciasto

  • jajka – 3 szt
  • cukier – 200 gr
  • olej – 1/2 szklanki
  • woda – 5 łyżek
  • mąka półgruba – 20 dkg
  • proszek do pieczenia – 1/2 opakowania

Przygotowanie

Ze wszystkich podanych składników wyrobić gładkie ciasto na dolnej warstwie plastrów. Rozwałkuj i połóż na wysmarowanej masłem blasze. Wymieszaj twaróg, cukier i jajka i wymieszaj gładkie nadzienie. W razie potrzeby możesz użyć trzepaczki. Wlej gotowe nadzienie na ciasto na blasze do pieczenia.

Jajka ubić z cukrem na białawą pianę. Następnie wlej olej i zimną wodę. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do innej miski, a następnie wymieszaj oba składniki z masą jajeczną. Gotowe ciasto wyłożyć na nadzienie serowe.

Umieść blachę w nagrzanym piekarniku do 170°C i piecz ciasto przez około 45 minut, w zależności od charakterystyki Twojego piekarnika. Po upieczeniu budyń kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy z filiżanką herbaty lub kawy.

error: Treść zabezpieczona !!