Trójkolorowe ciasto, czyli ciasto „Dzień i Noc”, oczarują Cię nie tylko delikatnym smakiem, ale także niezwykłym wyglądem.
Ze wszystkich podanych składników wyrobić gładkie ciasto na dolnej warstwie plastrów. Rozwałkuj i połóż na wysmarowanej masłem blasze. Wymieszaj twaróg, cukier i jajka i wymieszaj gładkie nadzienie. W razie potrzeby możesz użyć trzepaczki. Wlej gotowe nadzienie na ciasto na blasze do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na białawą pianę. Następnie wlej olej i zimną wodę. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do innej miski, a następnie wymieszaj oba składniki z masą jajeczną. Gotowe ciasto wyłożyć na nadzienie serowe.
Umieść blachę w nagrzanym piekarniku do 170°C i piecz ciasto przez około 45 minut, w zależności od charakterystyki Twojego piekarnika. Po upieczeniu budyń kroimy w plastry, oprószamy cukrem pudrem i podajemy z filiżanką herbaty lub kawy.