Ciasto serowe z kremem – Domownicy zjedli całe w jeden dzień.

Świetnym deserem może być ciasto z kremem budyniowym z twarogiem na lekkim cieście.

Ciasto

  • jajka – 4 szt
  • mąka półgruba – 2 szklanki
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • olej – 1/2 szklanki
  • mleko – 1/2 szklanki

Nadzienie

  • mleko – 500 ml
  • budyń czekoladowy lub karmelowy – 2 opakowania
  • cukier puder – 5 czubate łyżki
  • miękki twarożek – 250 g
  • wiórki kokosowe – w razie potrzeby

Przygotowanie

W pierwszej kolejności warto rozpocząć pracę nad przygotowaniem kremu. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i budyń w proszku. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Po upieczeniu puddingu odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki do schłodzenia. Następnie dodaj do niego twarożek i ubijaj, aż uzyskasz gładki krem.

Do miski włożyć jajka, mąkę półgrubą, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, olej i mleko. Ubijaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub można użyć papieru do pieczenia. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec korpus przez około 20 minut.

Po ostygnięciu nałóż na nią krem ​​i równomiernie rozprowadź. Można go również ozdobić według własnej wyobraźni. Wierzch kremu posyp wiórkami kokosowymi, pokrój deser na porcje i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!