Rozpoczynamy od oliwy z oliwek, którą podgrzewamy na patelni, a następnie dodajemy kostkę cebuli.
Kolejno, dorzucamy kostkę marchewki, smażymy, mieszając przez 2 minuty.
Kostkę cukinii dołączamy do tego towarzystwa, smażymy kolejne dwie minuty.
Różyczki brokułów dodajemy do patelni i smażymy przez 4 minuty.
Aromatyczny mix warzyw uzupełniamy o półki koktajlowych pomidorów i smażymy przez 2-3 minuty.
W międzyczasie, 4 jajka rozbij do miski, dodaj sól, świeżo mielony czarny pieprz, oregano i energicznie wymieszaj. Dodaj mleko i ponownie dokładnie wymieszaj.
Gotowe warzywa usuwamy z ognia. Oblewamy je jajeczną mieszaniną, posypujemy serem i dokładnie mieszamy.
Następnie, przenosimy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Teraz, przygotuj tajemniczy sos – do małej miski dodaj jogurt, posiekany koperek, zgnieciony czosnek, starty kiszony ogórek i zioła prowansalskie.