Teściowa podała mi swój przepis: Taka kapusta starcza na miesiące, jest chrupiąca i nie ciemnieje.

Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witamin i błonnika, a dodatkowo świetnie smakuje.

Składniki: na 7 szklanek o pojemności 3 l

  • 4 główki kapusty późnych odmian (każda o wadze 3,3-3,5 kg)
  • 4 marchewki (200-250 g każda)
  • ok. 600 g soli
  • 10 l czystej zimnej wody

Przygotowanie:

Oczyść główki kapusty z górnych brudnych liści. Kapustę przekroić na pół.

Umyj marchewkę pod bieżącą wodą. Obierz i ponownie umyj.

Zetrzyj marchewkę na grubej tarce i przełóż do miski. Dodaj posiekaną kapustę do osobnej głębokiej miski.

Dodać startą marchewkę i wymieszać rękoma. Wlej wodę do dużego garnka.

Dodać sól. Mieszaj, aż się rozpuści.

Do miski z warzywami wlej połowę wody. Odstaw na 40 minut. Pojemniki myjemy sodą oczyszczoną i dokładnie myjemy.

Umieść kapustę w filiżankach. Dodaj solankę do krawędzi.

Zamknij szczelnie wszystkie szklanki czystymi pokrywkami. Następnie przechowuj słoiki w chłodnym miejscu. A po około dwóch tygodniach możemy spożywać kapustę.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!