Cukinia zawijana w szynkę i ser: Lepsza niż niedzielna pieczeń – prosto z patelni, jeszcze gorąca.

Doskonały przepis na cukinię z szynką i serem. To proste i bardzo smaczne, z pewnością przyda się na upalne dni.

Dzieci bardziej chwaliły ten prosty i szybki przepis niż niedzielne steki. Robimy to regularnie latem.

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • 150 g szynki
  • 2 mozzarella
  • 200 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Czarny pieprz
  • Olej

Przygotowanie:

Umyj cukinię, usuń końcówki. Pokrój w cienkie plasterki, używając np. obieraczki do ziemniaków. Ułóż plastry cukinii jeden na drugim.

Utwórz kształt X. Pokrój szynkę i mozzarellę. Połóż kawałek mozzarelli i szynki na środku.

Teraz utwórz wiązkę, wiążąc ze sobą końce. Zabezpiecz wykałaczką i postępuj w ten sam sposób. Napełniamy w ten sposób do wyczerpania wszystkich składników.

Ubij jajka ze szczyptą soli i pieprzu. Najpierw zanurz każde opakowanie cukinii w jajku. Następnie w bułce tartej.

Rozgrzej olej na patelni. Zawsze smaż kilka paczek jednocześnie, aż będą złociste.

Usuń nadmiar oleju serwetką i możesz go podać, na przykład sałatka jarzynowa jest doskonała jako dodatek.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!