Pyszny makaron z lekkim sosem z cukinii i kwaśnej śmietany. Idealny obiad o niesamowitym smaku.

Idealny sposób na smaczne letnie danie. Makaron z cukinią w sosie śmietanowym to bardzo szybka i delikatna w smaku potrawa. Miękkie warzywa, kremowy sos oraz lubiany przez wszystkich makaron to połączenie zawsze się sprawdzi!

Potrzebujesz:

  • 500 g makaronu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g cukinii (pokrojonej w drobne krążki)
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g startego parmezanu (lub innego sera)
  • 150 g szynki
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • sól
  • ulubione przyprawy do przypraw

Przygotowanie:

Umyj i oczyść cukinię, jeśli jest młoda nie musi być obierana. Pokrój ją w plasterki. Na dużej płytkiej patelni rozgrzej olej i masło. Lekko podsmaż na niej plastry czosnku i cukinii, dopraw do smaku.

Smaż przez około 15 minut, aby warzywa były miękkie. Dodaj na końcu pokrojoną szynkę. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej śmietanę do cukinii i wymieszaj. Dodaj większość sera i gotuj na małym ogniu. Wsyp odsączony makaron i wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane pietruszką i resztą sera.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!