Idealny przepis na boeuf strogonow od szefa kuchni. Kiedy postawiłem go na stole, wszyscy pytali, czy zamówiłem go w restauracji.

To danie jest ogromnym dobrodziejstwem i zdobędzie uznanie całej rodziny. Smaczny boeuf strogonow jak od sprytnego szefa kuchni!

Składniki:

  • 3 cebule (1 czerwona, 2 biała)
  • 100 g smalcu
  • 250 g pieczarek
  • tymianek
  • 70 g przecieru pomidorowego
  • zmielony czarny pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka wina
  • 1 kg pieczeni wołowej
  • olej
  • 0,5 l bulionu
  • sos Worcestershire
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 200 g bitej śmietany
  • kwaśne pikle
  • 250 g masła

Przygotowanie:

Włóż maść do garnka, podgrzej i dodaj drobno posiekaną cebulę. Nóżki grzybów pokrój drobno i usmaż. Dodaj trzy gałązki tymianku.

Skrop przecierem pomidorowym i wymieszaj. Doprawić, polać białym winem i przejść do przygotowania mięsa.  Mięso pokroić na mniejsze kawałki, posolić, doprawić, naoliwić na patelni i upiec.

Następnie mięso dodaj do garnka, w którym usmażyliśmy cebulę i polej bulionem. Dodaj sos Worcestershire. Śmietanę ubić trzepaczką i wymieszać z mięsem.

Pokrój ogórki kiszone i rozpuść masło na patelni. Krótko podsmaż ogórki i wrzuć je do garnka. Grzyby przekroić na pół i podsmażyć na maśle. Dodaj sól i mieszaj.

Gotujemy krótko i możemy go podać na stół.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!