Idealne lekko solone pomidory w stylu ormiańskim. Trzy dni – i gotowe.

Ta przystawka będzie idealna jako dodatek do mięsa, pieczonych ziemniaków itp. Jeśli lubisz pomidory tak jak ja, musisz koniecznie jej spróbować! Połączenie miękkich i soczystych warzyw wraz z aromatycznymi ziołami to strzał w 10!

Składniki:

  • 1 l wody
  • małe pomidory
  • 55 g soli
  • pietruszka, koperek, kolendra do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony, czerwona papryka mielona do smaku

Przygotowanie:

Umyj i osusz pomidory. Wykonaj w nich głębokie, poprzeczne nacięcia.

Umyj, osusz i posiekaj zioła. Wymiesza je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nadziej pomidory przygotowaną mieszanką.

Zagotuj solankę: napełnij garnek wodą, dodaj sól, ostrą paprykę, gotuj mieszaninę przez kilka minut i ostudź. Pomidory włóż do głębokiego pojemnika i zalej zimną solanką. Połóż na nich coś ciężkiego np. deskę do krojenia. Odstaw w ciepłe miejsce na trzy dni.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!