Pyszne danie ziemniaczane z pieczarkami i pomidorami. Błyskawicznie znika z talerza. Oto przepis

Możliwe, że już miałaś okazję skosztować mięsa po francusku lub ryby po francusku. Tydzień temu byłam na imprezie, na której na były serwowane frytki po francusku- muszę przyznać, że były one hitem wśród gości!

Nigdy bym nie pomyślała, że ​​to danie będzie tak pyszne bez dodatku mięsa i ryb. Oczywiście od razu spisałam przepis. Po kilku dniach odtworzyłam to proste danie u siebie, a domownicy byli zachwyceni!

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebulę
  • 300 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 100 g twardego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz czarny (mielony), koperek, olej słonecznikowy do smaku

Przygotowanie:

Najpierw obierz ziemniaki i pieczarki. Pokrój jedną cebulę w kostkę, a drugą w półpierścienie.

Cebulę pokrojoną w kostkę włóż na patelnię rozgrzaną z dodatkiem oleju roślinnego i podsmaż. Pieczarki pokrój w plastry i wymieszaj z cebulą. Posiekaj koperek i dodaj go na patelnię. Dopraw solą i pieprzem.

Pomidory pokrój na półpierścienie. Ziemniaki natomiast w cienkie plasterki, a ser zetrzyj na drobnej tarce.

Wyłóż blachę do pieczenia folią i posmaruj olejem roślinnym. Rozkładając kilka plastrów ziemniaków uformuj z nich 6 „kotletów”. Cebulę ułóż na ziemniakach, dopraw solą i pieprzem. Kolejną warstwą będą grzyby. Następnie ułóż pomidory.

Francuskie ziemniaki

Wierzchnią warstwę posmaruj śmietaną i posyp tartym serem. Piecz przez 35-40 minut w temperaturze 180°C. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!