Możesz ją umieścić również w słoikach i cieszyć jej smakiem nawet zimą! Nie wymagają one sterylizacji, co znacznie skraca czas spędzony w kuchni. Podane w przepisie składniki starczą na 2 słoiki o pojemności 700 ml. Potrzebujesz do przepisu 1,2 litra wody.
Na początek wysterylizuj słoiki. Umieść po 4 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego, po 0,5 łyżeczki nasion gorczycy oraz 2 ząbki czosnku w każdym słoiku. Umyj pomidory, włóż do słoików. Wypełnij puste przestrzenie między pomidorami listkami bazylii.
Słoiki zalej wrzątkiem, przykryj pokrywkami i odstaw na 10 minut. Wlej wodę ze słoików do rondla, zmierz jej objętość. Dodaj wymaganą ilość soli i cukru, zamieszaj, podpal i zagotuj. Po zagotowaniu wlej ocet, zamieszaj. Gorącą marynatą polej pomidory i natychmiast zakręć pokrywki. Odwróć słoiki do góry dnem, zawiń je w koc i odstaw do ostygnięcia.