Gulasz w rękawie, który zachwycił moich gości na imprezie rodzinnej. Teraz gotuje tylko w tej sposób.

Nikt nie lubi się długo zastanawiać, co ugotować na obiad lub kolację. Latem ten problem pojawia się na szczęście dużo rzadziej. Dzięki dostatkowi świeżych warzyw zawsze możesz pokroić je na sałatkę lub np. upiec.

Minimum wysiłku, a na stole zagości smaczna i zdrowa przekąska. Dziś chce podzielić się z Tobą tym szybkim i wspaniałym przepisem własnie z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Do jego przygotowania możesz użyć dowolnych, swoich ulubionych.

Gulasz warzywny pieczony w rękawie jest delikatny, sycący i zdrowy!

Składniki

  • Cukinia – 1 sztuka
  • Bakłażan – 1 sztuka
  • Papryka – 1 sztuka
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Papryka jalapeno – 0,5 sztuki
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 0,5 łyżki
  • Sól –  2 łyżeczki
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – 3 łyżki
  • Keczup – 2 łyżki
  • Ulubione zioła – 0,5 pęczka
  • Marchewka – 1 sztuka

Przygotowanie

Bakłażana, cukinię i pomidory umyj i pokrój w kostkę. Cebulę i paprykę obierz, pokrój w mniejszą kostkę, papryczki jalapenos i marchewki pokrój w cienkie paski.

Wymieszaj warzywa w głębokiej misce, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj resztę składników oprócz ziół. Dobrze wymieszaj.

Włóż mieszaninę warzyw do rękawa do pieczenia. Zepnij krawędzie i umieść rękaw na blaszkę. Piecz w piekarniku w 190 stopniach przez około godzinę.

Gulasz możesz podawać na ciepło lub schłodzony, posypany posiekanymi ziołami np. pietruszką jako zimną przekąskę.

Warzywny gulasz to uniwersalne danie. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu lub jako lekka letnia przekąska. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!