Teraz już nie smażę ryby: Przyrządzam rybę tylko w ten sposób i wszyscy są nią zachwyceni.

Dziś mam dla Was prosty przepis na nieprzyzwoicie pyszną rybę z piekarnika! Proste składniki, które w połączeniu gwarantują obłędny smak potrawy. Danie zasmakuje nawet osobą, które nie są zbytnio smakoszami ryb!

Ryba z piekarnika przyrządzona według tej receptury jest po prostu idealna!

Składniki

  • makrela – 2 szt;
  • przyprawa do ryb – 1 łyżeczka;
  • sól – 0,5 łyżeczki;
  • papryka – 1 łyżeczka;
  • olej roślinny – 3 łyżki;
  • czosnek – 1 ząbek;
  • sok z cytryny – 1 łyżka stołowa;
  • koperek – do smaku

Przygotowanie:

Wyczyść ryby, podziel na filety bez ości. Połącz wszystkie przyprawy, sól i olej roślinny, czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Nasmaruj filety tą mieszanką i pozostaw w lodówce na 2 godziny. Blachę do pieczenia pokryj pergaminem i posmaruj olejem roślinnym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ryby przez 15 minut.

Podczas serwowania posyp je posiekanym koperkiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!