Ciasto chmurka z panierowanego ciasta z pysznym kremem. Tego wspaniałego deseru nie może zabraknąć na żadnej uroczystości: Przepis

Ten deser od razu stanie się jednym z Twoich ulubionych i idealnie nadaje się do kawy. Nazywany jest chmurką i jest połączeniem ciasta w cieście i bitej śmietany. Wypróbuj ten przepis, a goście na każdej uroczystości będą zachwyceni!

Składniki:

  • 1/4 l wody
  • 150 g margaryny
  • 150 g mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 1/2 l mleka
  • 120 g mąki pszennej
  • 140 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 masło
  • rum do smaku
  • 400 – 500 ml bitej śmietany
  • 150 – 200 g czekolady

Przygotowanie:

Włóż margarynę do garnka, zalej ją wodą. Doprowadzić do wrzenia, aby tłuszcz całkowicie się rozpuścił.

Gdy tłuszcz się rozpuści, wyjmij z pieca. Mieszamy 150 g mąki pszennej, wyrabiając wygładzenie. Następnie dodaj szczyptę soli i podgrzej ciasto na małym ogniu przez chwilę cały czas mieszając. Niech ciasto ostygnie. Możemy pomóc w zimnej kąpieli wodnej, w której zanurzamy garnek ze ścieżką, aby przyspieszyć schładzanie.

Smarujemy dwie formy margaryną i wbijamy 6 jajek do miski. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, przerobimy je na mikser do jajek. Gdy ciasto jest już całkowicie gładkie, rozprowadzamy je równomiernie na arkuszach i wygładzamy. Piekarnik ustawiamy na grzanie zarówno górne, jak i dolne do temperatury 200 ° C.
Włóż blachę do pieczenia i piecz przez około 23 minuty (czas jest przybliżony, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej).

Od razu wkładamy drugą formę i również pieczemy. Teraz przygotujemy krem.  Do garnka wlej pół litra mleka, cukier waniliowy, 120 g mąki pszennej. Wszystko mieszamy , aby nie pozostały żadne grudki.

Dodaj kolejne 140 g cukru pudru i zagotuj, cały czas mieszając. Mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie garnek odstawiamy z powrotem do kąpieli wodnej z zimną wodą, aby krem ​​szybciej wystygł. Dodaj zmiękczone masło i ubij mikserem ręcznym.

Sprawdzimy, czy krem ​​jest wystarczająco słodki i dodamy cukier i rum według smaku. Tak przygotowaną śmietanę rozsmarować równomiernie na pierwszym upieczonym cieście i ubić śmietankę z bitej śmietany. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Krem wylać na krem ​​i przechowywać na zimno do zestalenia.

W międzyczasie pokrój drugie ciasto.  Bitą śmietanę wyłożymy również na talerz z ciastem, śmietaną i czekoladą. Przykryj kawałkami pokrojonego talerza i polej rozpuszczoną czekoladą. Odstawiamy do ostygnięcia na kilka godzin lub najlepiej na noc i możemy podawać.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!