Doskonały biszkopt ze śmietaną i żelatyną – soczysty, pyszny, a przygotowanie zajmie kilka minut: Legendarny placek śmietankowy.

Próbowałem tego pysznego deseru i wszyscy w domu są nim podekscytowani. Ciasto jest bardzo świeże, pyszne i można je łatwo i szybko przygotować.

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 200 g mąki półgrubej
  • 30 g kakao
  • 1 garść zmielonych orzechów
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 2 opakowania śmietany
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Budyń:

  • 2 łyżki białego wina
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 7 łyżek wody
  • Rozmiar blachy: 36 × 27 cm

Przygotowanie:

Najpierw przygotujemy biszkopt:

Jajka ubić razem z cukrem na piankę. Dodaj olej i wodę. Na koniec delikatnie wymieszaj sypkie składniki. Składniki sypkie = mąka wymieszana z kakao, orzechami i proszkiem do pieczenia.

Ciasto ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia i posypać mąką. Piec w 180 stopniach.

Śmietanę ubić zgodnie z instrukcją. Dodaj wanilię i mascarpone. Wyłożyć na schłodzony biszkopt i pozostawić do stwardnienia w lodówce. Gęsty budyń gotujemy z wina musującego, wody, cukru. Ostudź i wyłóż na nadzienie, pozwól mu stwardnieć. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!