Z tymi bułki wypełnionymi szynką i serem poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Ekspresowe szybkie ciasto francuskie: Przepis

Przygotuj tę pyszną przekąskę z ciasta francuskiego i bez wysiłku masz idealną przekąskę do pracy lub dla dzieci do szkoły!

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 150 g miękkiego salami
  • 150 g twardego sera
  • 150 g ziemniaków
  • 30 g majonezu
  • 1 jajko do tarła
  • mielona czerwona papryka

Przygotowanie:

Miękkie salami zetrzyj na grubej tarce. Twardy ser też grubo ścieramy.

Ziemniaki też z grubsza ścieramy. W misji wymieszaj wszystkie trzy starte składniki z majonezem. Teraz nałożymy masę na arkusz rozwałkowanego ciasta francuskiego.

Krawędź nacieramy wodą, aby lepiej się kleiła i zwijała. Popychamy końce. Teraz składamy bułkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wierzch nacieramy ubitym jajkiem. Posyp mieloną czerwoną papryką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Następnie pokrój i podawaj. Życzymy smacznego! 🙂

BONUS

Składniki:

  • 350 g szynki
  • 200 g startego sera
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 500 g ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w kostkę. Wymieszać z tartym serem, kwaśną śmietaną. Dobrze mieszamy.

Masę nałożyć równomiernie na rozwałkowany arkusz ciasta francuskiego. Zwiń i złóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu posmaruj ubitym jajkiem. Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180°C. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!