Zakochaliśmy się w tym przepisie tak bardzo, że przygotowujemy go regularnie, nawet na świąteczną okazję. Dzięki zastosowaniu białego wina potrawa nabiera świątecznego i wyjątkowego charakteru.
Piersi z kurczaka po umyciu odpowiednio osuszyć. Usuniemy wszelkie kości lub puste miejsca.
Smażyć z obu stron na patelni grillowej posmarowanej odrobiną masła lub oliwy z oliwek. Około 5 minut z każdej strony. Na tym etapie nie solimy. W rondelku wypuszczamy prawie całą ilość masła (kawałek zatrzymamy na koniec).
Pokrój cebulę na bardzo małe kawałki. Włożyć roztopione masło, podsmażyć w szkle. Na koniec dodać pokrojony ząbek czosnku i krótko podsmażyć razem. Pieczarki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Jeśli są duże, odetniemy je. Włóż na patelnię obok cebuli, zetrzyj. Dodaj mięso, teraz sól, dopraw i dodaj wino. Bez pokrywki pozwól, aby wino wyparowało do około połowy pierwotnej ilości. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 20-30 minut.