Doskonały obiad w 20 minut. Piersi z kurczaka z grzybami i masłem: Przepis.

Wyśmienity obiad z kurczakiem, sosem maślanym i pieczarkami.

Zakochaliśmy się w tym przepisie tak bardzo, że przygotowujemy go regularnie, nawet na świąteczną okazję. Dzięki zastosowaniu białego wina potrawa nabiera świątecznego i wyjątkowego charakteru.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 kawałek cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 150 g świeżego masła
  • do smaku
  • czarny pieprz
  • sól
  • przyprawy do smaku

Do dekoracji:

  • Pietruszka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka po umyciu odpowiednio osuszyć. Usuniemy wszelkie kości lub puste miejsca.

Smażyć z obu stron na patelni grillowej posmarowanej odrobiną masła lub oliwy z oliwek. Około 5 minut z każdej strony. Na tym etapie nie solimy. W rondelku wypuszczamy prawie całą ilość masła (kawałek zatrzymamy na koniec).

Pokrój cebulę na bardzo małe kawałki. Włożyć roztopione masło, podsmażyć w szkle. Na koniec dodać pokrojony ząbek czosnku i krótko podsmażyć razem. Pieczarki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki.

Jeśli są duże, odetniemy je. Włóż na patelnię obok cebuli, zetrzyj. Dodaj mięso, teraz sól, dopraw i dodaj wino. Bez pokrywki pozwól, aby wino wyparowało do około połowy pierwotnej ilości. Przykryj pokrywką i gotuj przez około 20-30 minut.

Na koniec dodaj pietruszkę. Jako dodatek nadają się ryż, makaron w zasadzie wszystko. Doskonałe są również pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!