Ażurowe rurki na patelni rozpływają się w ustach: Deser z ciasta. Przepis.

Nasze mamy często piekły rumiane rurki, a mali pomocnicy szybko je zjadali. Zwykle nie czekałam, aż mama napełni je kremem, od razu je jadłam. Ten zwyczajny deser z ciasta wydawał mi się smaczniejszy niż cukierki.

Pewnie dlatego tak rozpaliła mnie chęć gotowania ażurowych rurek, których przepis podrzuciła mi koleżanka. Pieczenie nazywa się „pajęczyną”. Rzeczywiście, gotowy produkt przypomina pajęczyny. Jednocześnie delikatność jest chrupiąca i słodka.

Jak zrobić ciasto deserowe

Wygodne jest, aby do smażenia używać patelni. Cienkie oczko ciasta błyskawicznie zastyga, dzięki czemu szybko poradzisz sobie z pieczeniem naleśników. A to, czy zmienisz je w rury, czy nie, zależy od ciebie.

Składniki:

  • 75 g maki pszennej
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 90 ml mleka
  • 0,25 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 37 g mąki ryżowej

Przygotowanie:

W głębokiej misce wymieszaj mąkę pszenną i ryżową, skrobię, sól, cukier zwykły i waniliowy.

Wbij jajko, wlej mleko w temperaturze pokojowej i dobrze wymieszaj trzepaczką, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj bezwonny olej słonecznikowy i ponownie wymieszaj ciasto. Następnie wlej go do torebki cukierniczej.

Umieść suchą patelnię na małym ogniu i dobrze podgrzej. Następnie wycisnąć ciasto cienkim strumieniem, tworząc ażurowe wzory.

Gdy tylko naleśnik zacznie się brązowieć, zwiń go w tubę bezpośrednio na patelni, pomagając sobie łopatką. W ten sam sposób usmaż resztę naleśników.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!