Moja teściowa zachwycona i pytała o przepis: Przepis pyszne ciasto jabłkowe na bazie kefiru.

Dziś chce Wam zdradzić jak zrobić pyszne ciasto jabłkowe na bazie kefiru. W jego przygotowaniu nie ma nic skomplikowanego, a okazuje się bardzo delikatne i smaczne.

Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni mam dla Ciebie kolejną świetną wiadomość, przygotowanie tego pysznego deseru zajmuje tylko 20 minut!

Składniki

  • 300 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłego kefiru
  • 1 jajko
  • 50 g masła

Na nadzienie

  • 2 jabłka
  • 45 g cukru
  • 0,25 łyżeczki cynamon

Przygotowanie

Najpierw przesiej mąkę i dodaj do niej drożdże, sól i cukier, a także cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Następnie wbij jajko, wlej ciepły kefir i roztopione masło. Musisz wyrabiać ciasto przez co najmniej 10 minut. Następnie posmaruj miskę np. masłem lub olejem i pozostaw w niej ciasto na około 1 godzinę. Nie zapomnij przykryć go pokrywką lub bawełnianą szmatką.

Przejdź teraz do nadzienia. Połącz cukier z cynamonem i dobrze wymieszaj. Obierz jabłka i pokrój je w drobną kostkę. Teraz podziel ciasto na 10-12 porcji, każdą z nich rozwałkuj, ułóż po środku jabłka z cukrem i zwiń. Ułóż je w formie w kształcie kwiatka. Przykryj i ponownie odstaw w ciepłe miejsce.

Po 40 minutach posmaruj je syropem cukrowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Gotowe ciasto możesz polać płynnym miodem lub posypać cukrem pudrem. Jesteśmy pewni, że ten jabłkowy deser Cię zachwyci!

error: Treść zabezpieczona !!