Trik, dzięki któremu będzie wyjątkowo soczysta i smaczna: Golonka wieprzowa: przygotowanie jest bardzo proste.

Fantastyczny przysmak dla wszystkich miłośników mięsnych przysmaków , który bardzo łatwo przyrządzisz a każdy będzie wniebowzięty. Po prostu ugotuj ze wszystkimi składnikami, a następnie upiecz.

Składniki:

  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 l wody
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 200 g korzenia selera
  • gałązki pietruszki
  • dymka
  • 1 łyżka jałowca (opcjonalnie)
  • anyż
  • 3 liście laurowe
  • 2 – 3 szczypty soli

Do marynaty:

  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml jasnego piwa
  • 50 ml sosu sojowego
  • wymieszać przyprawy do smaku
  • koncentrat pomidorowy

Do podania:

  • 300 g młodych ziemniaków
  • 200 g rzodkiewki
  • tymianek
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
  • 100 – 150 g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Do garnka wlej wodę, umyj cebulę ze skórką, pokrojoną na 4 części. Dodajemy również oczyszczoną marchew, seler, pietruszkę, dymkę, przyprawy, anyż, liść laurowy, sól i gotujemy na kuchence.

Gotuj chwilę, następnie połóż obie golonki wieprzowe i przykryj pokrywką. Ciągle usuwając narastającą piankę. Gotujemy przez 1,5 – 2 godziny.  W międzyczasie myjemy ziemniaki i rzodkiewkę. Kroimy też ziemniaki ze skórą na grube koła, czyścimy rzodkiewki i kroimy je na mniejsze kawałki.

Włożyć do naczynia do pieczenia, posypać tymiankiem, posolić, zalać oliwą, wymieszać i piec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż ziemniaki będą miękkie.

Ugotowane golonki wyciągamy z garnka, kroimy je na powierzchni rowka i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, aby mięso było wyjątkowo soczyste i smaczne, koniecznie spróbuj tę prostą sztuczkę. Golonkę piecze się przez 30 minut zawiniętą w papier do pieczenia i dopiero potem naciera marynatą.

Obie golonki zawinąć w papier do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. W misce wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, przyprawy, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po 30 minutach golonki wyjąć z piekarnika, rozpakować i dobrze posmarować przygotowaną marynatą. Piecz przez kolejne 30 minut.

Ziemniaki z rzodkiewką wyjąć z piekarnika, wymieszać z posiekanymi pomidorami , posolić i doprawić, dodać tymianek i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Upieczone golonki polej marynatą i możesz podawać na stół.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!