Trik, dzięki któremu będzie wyjątkowo soczysta i smaczna: Golonka wieprzowa: przygotowanie jest bardzo proste.
Fantastyczny przysmak dla wszystkich miłośników mięsnych przysmaków , który bardzo łatwo przyrządzisz a każdy będzie wniebowzięty. Po prostu ugotuj ze wszystkimi składnikami, a następnie upiecz.
Składniki:
- 2 golonki wieprzowe
- 2 l wody
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 200 g korzenia selera
- gałązki pietruszki
- dymka
- 1 łyżka jałowca (opcjonalnie)
- anyż
- 3 liście laurowe
- 2 – 3 szczypty soli
Do marynaty:
- 2 łyżki miodu
- 50 ml jasnego piwa
- 50 ml sosu sojowego
- wymieszać przyprawy do smaku
- koncentrat pomidorowy
Do podania:
- 300 g młodych ziemniaków
- 200 g rzodkiewki
- tymianek
- Sól
- Oliwa z oliwek
- 100 – 150 g pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Do garnka wlej wodę, umyj cebulę ze skórką, pokrojoną na 4 części. Dodajemy również oczyszczoną marchew, seler, pietruszkę, dymkę, przyprawy, anyż, liść laurowy, sól i gotujemy na kuchence.
Gotuj chwilę, następnie połóż obie golonki wieprzowe i przykryj pokrywką. Ciągle usuwając narastającą piankę. Gotujemy przez 1,5 – 2 godziny. W międzyczasie myjemy ziemniaki i rzodkiewkę. Kroimy też ziemniaki ze skórą na grube koła, czyścimy rzodkiewki i kroimy je na mniejsze kawałki.
Włożyć do naczynia do pieczenia, posypać tymiankiem, posolić, zalać oliwą, wymieszać i piec w piekarniku w temperaturze 180°C, aż ziemniaki będą miękkie.
Ugotowane golonki wyciągamy z garnka, kroimy je na powierzchni rowka i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcesz, aby mięso było wyjątkowo soczyste i smaczne, koniecznie spróbuj tę prostą sztuczkę. Golonkę piecze się przez 30 minut zawiniętą w papier do pieczenia i dopiero potem naciera marynatą.
Obie golonki zawinąć w papier do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. W misce wymieszaj miód, piwo, sos sojowy, przyprawy, koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Po 30 minutach golonki wyjąć z piekarnika, rozpakować i dobrze posmarować przygotowaną marynatą. Piecz przez kolejne 30 minut.
Ziemniaki z rzodkiewką wyjąć z piekarnika, wymieszać z posiekanymi pomidorami , posolić i doprawić, dodać tymianek i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Upieczone golonki polej marynatą i możesz podawać na stół.