Łatwy w przygotowaniu, uwielbiane przez wszystkich ciasto: Tak często robię, że pamiętam już ten przepis na pamięć. Tutaj przepis

To ciasto to prawdziwy hit u nas w rodzinie. Jemy je przez całą jesień. Przygotowanie trwa zaledwie kilka minut, a podczas pieczenia aromat rozchodzi się po całym domu, zwabiając rodzinę na pyszny deser!

Potrzebujesz:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże lub 3 małe jabłka
  • kilka kawałków masła
  • cukier puder do smaku
  • opcjonalnie: cynamon

Przygotowanie:

Jajka wbij do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubij trzepaczką.

Dodaj jogurt, olej i sok z cytryny. Ponownie dokładnie wymieszaj.

Wsyp również mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj gładkie, zwarte ciasto.

Umyj jabłka, pozbądź się z nich pestek i pokrój w cienkie plasterki.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką. Następnie wlej do niego przygotowane ciasto i ułóż na wierzchu plasterki jabłka.

Na koniec posyp wierzch cukrem pudrem. Ułóż na wierzchu cienkie plastry masła. Możesz także posypać deser cynamonem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170°C przez około 45 minut.  Gotowe, możesz pokroić i podawać. Ciasto jest miękkie, pachnące i bardzo smaczne.Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!