Przygotuj śmietankę: Wymieszaj żółtka, cukier, mąkę i skrobię. Dodaj 100-200 ml mleka i mieszaj trzepaczką, aż masa będzie gładka.
Dodaj resztę mleka, wymieszaj i przelej do garnka. Postaw na ogień.
Śmietanę gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje i zaczną pojawiać się bąbelki. Mieszaj do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Zdejmij krem z gazówki. Dodaj masło. Mieszaj, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja.
Pokrój banany na cienkie plasterki.
Weź naczynie, nasmaruj dno głębokiej miski odrobiną kremu.
Następnie ułóż warstwę herbatników i przykryj kolejną warstwą kremu.
Ułóż warstwę plasterków banana i pokryj je kremem.
Powtarzaj poprzednie kroki, aż miska będzie pełna lub składniki znikną.
Deser przykryj folią spożywczą, wstaw do lodówki na 8 godzin, wtedy deser będzie najlepiej smakował – jeśli nie masz czasu, zostaw go na co najmniej godzinę.