Przecięła cytrynę i przykryła ją solą: Po obejrzeniu efektu zrobiłem to samo.

Solone cytryny to obowiązkowy element kuchni śródziemnomorskiej. Ci, którzy podróżowali do gorących krajów więcej niż raz, widzieli ten dodatek w prawie każdej potrawie mięsnej. Jeśli jesteś fanem pikantnych sałatek i pysznych dodatków, nasz przepis jest specjalnie dla Ciebie!

Istnieją dwie opcje zrobienia słonych cytryn : z przyprawami i bez. Wybierz według własnego gustu i rozpocznij gotowanie!

SKŁADNIKI

  • 8 cytryn
  • 150 g soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki nasiona kopru włoskiego
  • 1 liść laurowy

PRZYGOTOWANIE

Dokładnie umyj cytryny, osusz, natnij na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsyp pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ściśnij owoce i ciasno ułóż w słoiku.

Na tym etapie gotowania dodaj przyprawy do słoika, jeśli przygotowujesz wersję przepisu z ich dodatkiem.

Zalej owoce sokiem z jednej cytryny i uzupełnij wrzącą wodą, tak by cytryny były przykryte płynem. Dodaj jeszcze łyżkę soli, zakręć słoik i odstaw do wystygnięcia, a następnie pozostaw na 3-4 tygodnie na dolnej półce w lodówce.

Za miesiąc cytryny będą gotowe! Przed dodaniem ich do różnych potraw konieczne jest umycie cytrusów w wodzie. Podziel się ze znajomymi tym niesamowitym przepisem!

error: Treść zabezpieczona !!