Przygotowanie jej jest bardzo proste, ponieważ jej smak doskonale łączy się z innymi warzywami i sosami. Aby zachować wszystkie cenne witaminy, musisz ją odpowiednio przygotować. I powiemy, Ci jak to zrobić.Podzielę się z Wami przepisem na pieczoną cukinię , która zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Wlej olej słonecznikowy do miski. Dodaj sól i przyprawy. Bazylia i oregano doskonale komponują się z cukinią. Cukinie umyj i pokrój w kółka. Teraz wymieszaj cukinię z olejem.
Umieść cukinię na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Podczas gdy cukinia jest zapiekana, przygotuj sos. Umyj koperek i posiekaj. Zmiażdż czosnek, posiekaj i wymieszaj ze śmietaną, dodaj koperek, dokładnie wymieszaj. Do tej masy dodaj jajko i mąkę, a następnie wodę i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
Wyjmij cukinię z piekarnika. Umieść ją w głębokiej patelni i zalej ją przygotowanym sosem. Zagotuj na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Gotowe!