Domowe ciasteczka cukrowe z kefirem – Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.
Mój mąż ma w zwyczaju zostawiać trochę kefiru w butelce. Do szklanki jest go za mało, a szkoda wylewać. Zaczęłam więc gotować różne smakołyki z tych resztek.
Po pierwsze smażyłam naleśniki , po drugie wypiekałam domowe ciasteczka cukrowe. Zaczynam podejrzewać, że to prawdziwy spisek domowników. Ponieważ małżonek zaczął częściej kupować kefir.
Ja oczywiście narzekam, ale chętnie wyrabiam kolejną porcję ciasta. On sam nie ma nic przeciwko delektowaniu się delikatnymi wypiekami. Chociaż ciasteczka są z cukrem, to są umiarkowanie słodkie. Do herbaty lub kakao w sam raz. Jeśli jeszcze nie próbowałaś tych miękkich ciasteczek, radzę nie marnować kolejnej minuty.
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 100 ml kefiru
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 1 jajko
- 75 g cukru
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ubij jajko z 1 łyżką cukru i szczyptą soli. Wlej kefir i olej słonecznikowy, dodaj sodę oczyszczoną (lub 1 łyżeczkę proszku do pieczenia) i 1-1,5 łyżeczki cukru waniliowego.
Mąkę przesiej i stopniowo dodawaj do płynnej mieszanki, ciągle mieszając ciasto. Powinna być miękka i elastyczna.
Ułóż ciasto na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ją w prostokątną lub okrągłą warstwę o grubości 1 cm i posyp cukrem i cukrem waniliowym.
Ponownie rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, aby lekko wcisnąć do niego cukier. Warstwę pociąć na kwadraty o długości boku 2 cm.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć bloczki, pozostawiając między nimi niewielką odległość. Piecz ciasteczka przez 15-20 minut w 180 stopniach.
Rumiane ciasteczka cukrowe – przestajesz wyciągać rękę dopiero po zjedzeniu ostatniego. Przepis świetnie pomaga, gdy pojawiają się nieoczekiwani goście, ale nie masz czym ich poczęstować. Możesz też zrobić szybką przekąskę jabłkową.