Każdy kęs tej szarlotki to prawdziwa przyjemność: Szybki przepis na pyszny deser.

Szarlotki należą tutaj do najpopularniejszych. Jeśli jabłka zostaną dodane bezpośrednio do ciasta, nadadzą ciastu doskonałą elastyczność.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 350 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 250 g granulowanego cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 5 ml esencji waniliowej
  • 1 kg jabłek

Przygotowanie:

Dodaj jajka do głębokiej miski. Posypać cukrem i ubić mikserem.

Następnie dodaj esencję, roztopione masło i ubij mikserem. Do masy wsyp mąkę i proszek do pieczenia i ubij ciasto.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Następnie włóż je do miski z ciastem i wymieszaj.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Następnie włóż formę do piekarnika i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem i podawać.

Premia

Składniki:

  • 5 jajek
  • 100 g granulowanego cukru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • 280 g mąki pszennej
  • 5 jabłek

Przygotowanie:

Dodaj jajka do głębokiej miski. Posypać cukrem i ubić mikserem.

W trakcie ubijania dodać roztopione masło. Następnie dodać śmietanę i ubić.

Następnie dodać proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Posypać mąką i ubić mikserem na gęstą śmietanę.

Na koniec dodać pokrojone jabłka, wymieszać i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 minut.

Wierzch posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!