Ten przepis odniósł ogromny sukces w internecie, ponieważ przygotowany w ten sposób kurczak nie wysycha i smakuje absolutnie fantastycznie. Bardzo smaczne danie, które wzbogaci Twoje jesienne menu!
Najpierw przecinamy kurczaka pionowo przez mostek, aby móc go otworzyć. Teraz rozłóż kurczaka na blasze do pieczenia. Ubijamy go trochę drewnianym wałkiem, aby był jak najbardziej płaski. W misce wymieszaj śmietanę ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Mieszamy również z sosem sojowym.
Umieść kurczaka w brytfannie. Nasmarować z obu stron przygotowaną marynatą.
Przykryć pokrywką. Pozostaw do marynowania na 1 godzinę. W międzyczasie przygotujemy kapustę, z której usuniemy rdzeń. Pokrój go na ćwiartki.
Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy zmiękczonym ubitym masłem. Posypać przyprawami i ziołami prowansalskimi. Umieść ruszt grillowy nad kapustą. Teraz usmażyć kurczaka na oleju z obu stron, dobrze docisnąć pokrywką, a następnie ułożyć na ruszcie grilla na kapuście.
Całość przykryj mokrym papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 40 minut. Ten krok sprawi, że kurczak będzie fantastycznie soczysty. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia, odcisnąć sok. Piec w temperaturze 220°C przez kolejne 15 minut.