Przygotuj kurczaka w ten sposób, a uzyskasz efekt: To danie będzie hitem w Twoim jesiennym menu.

Przygotuj tego pysznego pieczonego kurczaka na obiad, a cała rodzina będzie nim zachwycona.

Ten przepis odniósł ogromny sukces w internecie, ponieważ przygotowany w ten sposób kurczak nie wysycha i smakuje absolutnie fantastycznie. Bardzo smaczne danie, które wzbogaci Twoje jesienne menu!

Składniki:

  • 1 cały kurczak
  • 1 główka kapusty
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 g masła
  • 80 ml oleju roślinnego
  • sól
  • curry
  • suszony czosnek
  • pieprz czerwony mielony
  • zioła prowansalskie
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

Najpierw przecinamy kurczaka pionowo przez mostek, aby móc go otworzyć. Teraz rozłóż kurczaka na blasze do pieczenia. Ubijamy go trochę drewnianym wałkiem, aby był jak najbardziej płaski. W misce wymieszaj śmietanę ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Mieszamy również z sosem sojowym.

Umieść kurczaka w brytfannie. Nasmarować z obu stron przygotowaną marynatą.

Przykryć pokrywką. Pozostaw do marynowania na 1 godzinę. W międzyczasie przygotujemy kapustę, z której usuniemy rdzeń. Pokrój go na ćwiartki.

Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy zmiękczonym ubitym masłem.  Posypać przyprawami i ziołami prowansalskimi. Umieść ruszt grillowy nad kapustą. Teraz usmażyć kurczaka na oleju z obu stron, dobrze docisnąć pokrywką, a następnie ułożyć na ruszcie grilla na kapuście.

Całość przykryj mokrym papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 40 minut. Ten krok sprawi, że kurczak będzie fantastycznie soczysty. Po tym czasie zdjąć papier do pieczenia, odcisnąć sok. Piec w temperaturze 220°C przez kolejne 15 minut.

Wszystko gotowe. Możemy podawać. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!