Ten przepis to mój hit imprezy. Kurczak z pieczarkami z patelni. Twoja rodzina Ci podziękuje.

Kurczak z grzybami to jedno z najpopularniejszych połączeń kulinarnych, które kocha każdy!

Pomimo braku np. śmietanki w przepisie, mięso jest bardzo soczyste. Dzięki grzybom, które mają w sobie dużo wody powstaje bogaty w smaku bulion.Danie idealne na każdą okazje od codziennego obiadu do świątecznej kolacji!

Składniki

  • Udka z kurczaka – 1 kg
  • Cebula granulowana – 1 łyżeczka
  • Czosnek granulowany – 1 łyżeczka
  • Tymianek – 1 łyżeczka
  • Rozmaryn – 1 łyżeczka
  • Sól – 0,5 łyżeczki
  • Czarny pieprz (mielony) – 0,5 łyżeczki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • Pieczarki – 250 g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pietruszka – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Połącz cebulę i czosnek z rozmarynem i tymiankiem. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj i obtocz kawałki kurczaka w powstałej mieszaninie (przed tym usuń kości i skórę z ud oraz odetnij nadmiar tłuszczu). Kurczaka usmaż na oliwie do uzyskania rumianego koloru i wyjmij go z patelni.

Na tej samej patelni roztop masło, usmaż na nim grzyby (posól i popieprz według uznania, dodaj szczyptę kminku i rozmarynu). Wrzucić grzyby, posiekany czosnek i zioła. Ułóż kawałki kurczaka na grzybach, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Głównymi składnikami są tymianek i rozmaryn. Tymianek dodaje grzybom niesamowitego smaku, a kurczak dobrze komponuje się z rozmarynem. Jeśli chcesz dodać pikanterii i zwiększy objętość sosu, dodaj jeszcze 100 ml wytrawnego białego wina.

Posyp danie świeżymi ziołami według uznania i podawaj do stołu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!