W końcu zdradziła mi przepis. Zawsze jeździłam do cioci po te pyszne, kruche ciasteczka z kaszy manny.

Ciasteczka z kaszy manny przygotowuje się bardzo szybko, a okazują się bardziej puszyste, pyszne i bardziej miękkie niż w przypadku zrobionych tradycyjnie z mąką pszenna. Ciasto z kaszy manny nie rozpada się, nie przypala i nie przykleja do blachy podczas pieczenia.

ciasteczka z semoliny na patelni

Wypróbuj mój przepis na te obłędnie pyszne kruche ciasteczka! Będą one idealnym dodatkiem do herbaty lub kawy w gronie rodziny i przyjaciół.

SKŁADNIKI

  • 600 g kaszy manny
  • 200 mililitrów mleka
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 130 g cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

W misce wymieszaj jajko, cukier, olej roślinny i mleko. Ubijaj mikserem do otrzymania jednorodnej i puszystej masy.

ciasteczka mleczne

Następnie dodaj cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Ciągle mieszając, dodawaj porcjami kaszę mannę, aby uzyskać gęste ciasto.

ciasteczka z semoliny

Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę. Z ciasta formuj ciasteczka i obtocz je w kaszy mannie.

ciasta na kefirze

Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka.

kasza manna bez mąki

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciastka przez około 30 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.

ciasteczka dietetyczne z semoliny

Ostudź i podawaj.

jak upiec ciasteczka

Możesz również podawać ciasteczka z kaszy posypane cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!