Sernik Krakowski jest z pewnością jednym z takich „comfort food” dla wielu z nas. To po prostu smak dzieciństwa, czysta klasyka, którą warto pielęgnować. Prosty przepis tylko do tego zachęca!
Ciasto (na spód i kratkę na wierzchu)
Masa
Dokładnie zagniatamy składniki na ciasto, tak aby stworzyły jednolitą masę. Oddzielamy 1/3 ciasta i robimy dwie kulki – obie wkładamy do lodówki na ok. 1h. Większa część będzie służyć jako spód do sernika – wykładamy dno foremki i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Zmielić ser (można też kupić od razu zmielony).
Utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Przy ucieraniu powoli dodawać na przemian po jednym żółtku i łyżce twarogu. Do jednolitej masy dodać rodzynki i mąkę. Białka ubić na pianę – ubitą pianę wmieszać delikatnie w masę. Wylać masę na upieczony spód.