Sycąca i aromatyczna. Łosoś, ziemniaki, pomidor, cebula i tak przepyszna zupa ląduje na Twoim stole.

Ta tradycyjna fińska zupa z łososia, której przepisem chcę się z Wami dziś podzielić nazywa się Lohikeitto. Wyróżnia się ona bogatym smakiem i przepięknym aromatem.

To pyszne danie przygotowuje się dosłownie w pół godziny, dlatego będzie ona idealna opcją gdy masz mało czasu, a chcesz zaserwować swoim bliskim coś sycącego i smacznego.

Składniki

  • Łosoś – 600 g
  • Ziemniaki – 600 g
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Cebula  – 1 sztuka
  • Kwaśna śmietana – 400 ml
  • Liść laurowy – 3 sztuki
  • Woda – 1,5 l
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Masło – 1 łyżka
  • Pietruszka – 1 pęczek
  • Czarny pieprz (mielony) – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Marchewka – 1 sztuka

Przygotowanie

Zetrzyj marchewki na grubej tarce i pokrój cebulę w kostkę. Cebulę i marchewkę podsmaż w rondelku, w którym ugotujesz zupę z dodatkiem 3 łyżek oliwy. Gdy cebula będzie przezroczysta, dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wymieszaj.

Wlej 1,5 litra czystej przefiltrowanej wody do garnka z warzywami. Następnie obierz ziemniaki i drobno posiekaj. Wsyp ziemniaki do rondla, zupę posól.

Duś przez 15 minut, a następnie włóż do garnka średniej wielkości, pokrojonego na kawałki łososia lub inną czerwoną rybę. Zagotuj zupę i dodaj suszone lub świeże posiekane zioła.

Dodaj liść laurowy i  śmietanę, gotuj przez kolejne 10 minut na małym ogniu.


Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!