Niebo w gębie: Świąteczny chleb ziemniaczany, który wystarczy na tydzień.

Fantastyczny chleb, prawie całkowicie bez pracy.

Wystarczy wymieszać, włożyć do piekarnika i masz fantastyczny chleb na obiad lub kolację. Klasyka naszych prababek, które nigdy nie miały czasu na gotowanie. Mój mąż i ja żartobliwie nazywaliśmy to chlebem dla leniwych i byliśmy pod ogromnym wrażeniem.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej T 650
  • 1 kostka drożdży + letnia woda (nie podaje się cukru, drożdże i tak wyjdą, nie musisz się martwić)
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki
  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Do miski wsyp przesianą mąkę, zrób w niej dołek, wlej 200 ml letniej wody i rozdrobnij drożdże. Poczekaj około 5 minut, aż drożdże wyjdą. Dodać 2 starte ugotowane ziemniaki, sól i tyle letniej wody, aby ciasto było elastyczne (nie za gęste). Do mieszania możemy użyć miksera z nasadkami do ciasta. Mieszanie trwa około 5 minut, nie trzeba ugniatać jak ciasto do klasycznego chleba.

Ciasto przykryj i pozostaw do zakwaszenia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Zobaczysz, czy ciasto jest kwaśne, czy możesz zostawić je na dłużej, ale w ciepłej kuchni idzie naprawdę szybko. Lekko mieszamy ręcznie i możemy dodać skwarki, nasiona lub inne składniki.

Ciasto układamy w natłuszczoną formę, chwilę odstawiamy do wyrośnięcia i wstawiamy do piekarnikaMożemy posypać grubą solą.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 270 stopni przez 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 1 godzinę.

Wyciągamy, ostudzamy i możemy kroić. Chleb przechowujemy zawinięty w lniany ręcznik, starczy na tydzień! Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!