Obecnie wiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak dobrym lekarstwem jest imbir. Ten korzeń sprawdził już się w leczeniu wielu chorób.
Najpierw obieramy imbir i kroimy go w drobną kostkę. Pokrojony korzeń wrzucamy do gotującej się w garnuszku wodzie. Następnie zdecydowanie zmniejszamy ogień. Imbir powinien gotować się na wolnym ogniu od 45 minut do jednej godziny.
Jeżeli z garnka ubyło już około dwóch szklanek wody, oznacza to, że należy zakończyć gotowanie. Przygotowany wywar należy ostudzić, a potem przecedzić przez gazę. Odcedzone kawałki imbiru wyrzucamy. Imbirowy wywar mieszamy z miodem w proporcji 2 do 1.
Najlepiej zrobić to w tym samym garnku, w którym gotowaliśmy imbir. Trzeba będzie go jednak przedtem umyć. Wymieszane składniki lekko podgrzewamy. Nie możemy przekroczyć temperatury 45°C, jeżeli chcemy zachować zdrowotne właściwości miodu.
Jak mikstura zdąży już ostygnąć, przelewamy ją do słoika. Wkładamy do niego także pokrojoną w plasterki cytrynę. Na samym końcu dodajemy kurkumę i pieprz cayenne (opcjonalnie).
Syrop imbirowy przechowujemy w lodówce. Jego termin ważności upływa po kilku tygodniach. Przygotowane lekarstwo na poprawę odporności przyjmujemy raz dziennie po jednej łyżce. Jeżeli jesteśmy już przeziębieni, dawkę należy zwiększyć do 2-3 łyżek dziennie.