Masz ochotę na świeży i pachnący chleb? Nie musisz go już kupować. Upiecz chleb samemu w 10 minut. Szybki przepis na pieczywo, które jest pyszne również drugiego dnia. 

Przygotowując chleb w zaledwie 10 minut mamy pewność, jaki jest dokładnie jego skład.

Już nie trzeba kupować w sklepie bądź w piekarni, ponieważ z jego wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Warto przygotować ten chlebek dzień wcześniej, aby kolejnego dnia delektować się jego pysznym smakiem przy śniadaniu.

Składniki:

  • 5 szklanek mąki chlebowej – 600-700g,
  • 2 płaskie łyżeczki soli – 8g,
  • 2 łyżki cukru – 30g,
  • 400 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżka suszonych drożdży – 10g,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

Na początku należy połączyć mąkę wraz z solą oraz 1 łyżką cukru.

Kolejno wymieszać drożdże z pozostałym cukrem w ciepłej wodzie.

Do mąki dodać również olej.

Składniki dobrze połączyć ze sobą.

Następnie należy ręcznie ugniatać ciasto.

Kiedy będzie odchodzić ono od ręki, ułożyć je na podsypanej desce mąką.

Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, z czego jedną z nich zawinąć w kształt przypominający nieco owal.

Jego końce pociąć na paseczki, np. radełkiem.

Powstałe paski ułożyć na wierzchu ciasta i umieścić na blaszce do pieczenia.

Całość zakryć ściereczką na 15-30 min.

W tym czasie roztrzepać jajko i posmarować nim górę ciasta. Piec 25 min w temp. 200 stopni.

Tak samo postąpić z kolejną częścią ciasta. Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!