Mięso w filiżance to danie, które zadziwia nie tylko nazwą ale i smakiem. Sprawdzony przepis.

Prezentujemy przepis na bardzo fajne danie „mięso w filiżance”.

Jest to bardzo ciekawy przepis, który pozwala na przygotowanie naprawdę fajnego dania, które jest wyjątkowo pyszne. Danie to smakuje naprawdę pysznie i każdemu będzie wyjątkowo smakować i dlatego też warto się z nim zapoznać i sprawdzić.

Niezbędne składniki

  • 1 kilogram wieprzowiny
  • 200 gramów twardego sera
  • 400 gramów pieczarek
  • sól oraz pieprz do smaku
  • 50 gramów masła
  • 4 – 5 sztuk ziemniaków
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 sztuki cebuli

Jak przygotować?

Pierwszym krokiem jest pokrojenie mięsa na niewielkie, około 1-centymetrowe kawałki. W ten sposób powinniśmy dostać około 8-10 sztuk, każdy z nich należy rozklepać oraz oczywiście posolić i popieprzyć. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i po wystygnięciu trzemy na tarce.

Następnie siekamy zarówno grzyby, jak i cebulę i delikatnie podsmażamy, nie zapominając o ich posoleniu i popieprzeniu. Musimy także pamiętać o potarciu sera. Każdy z kawałków mięsa wkładamy do kubka, tak aby mięso zwisało z krawędzi. Do środka dodajemy ser i cebulę oraz kawałek masła i ziemniaki. Całość dociskamy do środka i wyrównujemy powierzchnię. Na koniec brzegami mięsa przykrywamy całe nadzienie.

Po przygotowaniu mięsa bierzemy blachę i wykładamy folią do pieczenia. Następnie każdy kubek musimy odwrócić tak, aby jego zawartość znalazła się na blasze i nie zmieniła swojego kształtu. Wszystkie kawałki smarujemy majonezem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego.

error: Treść zabezpieczona !!