Do jego przygotowania nie potrzebujemy mascarpone, śmietany czy twarogu – a mimo to krem zachowuje swój kształt i będzie świetną ozdobą Twoich ciast i tortów.
Do miski wbijamy 6 żółtek, dodajemy łyżeczkę cukru i dokładnie mieszamy na pianę.
Pozostały cukier gotować z wodą w łaźni wodnej przez około 3 minuty, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Do wcześniej wymieszanych żółtek stopniowo i powoli wsypywać rozpuszczony w wodzie cukier. Mieszamy dalej.
Gdy masa żółtkowa ostygnie, dodać 400 g miękkiego masła i następnie ubić.
Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i sok z cytryny i ponownie ubijać przez około 2 minuty.
Krem powinien mieć jednolitą konsystencję.
Kremem francuskim można od razu ozdobić słodkie wypieki – ciasteczka, babeczki czy tort.
Krem można także przechowywać przez kilka dni w lodówce, w zamkniętym pojemniku lub hermetycznej torbie.