Łyżkę cukru, wszystkie drożdże i 2 łyżki mąki (wszystko z przygotowanych, odważonych składników) wymieszać z letnią wodą i pozostawić drożdże do pracy na 15 minut. Przygotować nadzienie twarogowe: Obydwa serki posmarować jajkiem i cukrem, w razie potrzeby lekko rozcieńczyć mlekiem i wymieszać ze skórką z cytryny.
Do gotowego zakwasu dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zagnieść na gładkie, miękkie ciasto, które wyrasta przez około 45-60 minut. Lekko ugniataj drożdże i rozwałkuj je mniejszym wałkiem na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Po 10 minutach wyrastania smarujemy ciasto nadzieniem twarogowym, posypujemy gęsto jeżynami i na koniec bułką tartą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut, a następnie piecz przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.