Ciasto z jeżynami – Gdy tylko wystawię je na stół znika w kilka chwil.

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g wody
  • 150 ml oleju
  • 200 g mąki półgrubej
  • 300 g mąki zwykłej
  • 50 g cukru
  • 1 cukier waniliowy (20 g)
  • 1 szczypta soli
  • 15-21 g świeżych drożdży

Nadzienie:

  • 500 g miękkiego twarogu (pokrojonego w kostkę)
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • otarta skórka z cytryny
  • mleko, w zależności od potrzeb

Dodatkowo:

  • miska jeżyn (maliny, wiśnie bez pestek, morele pokrojone na kawałki itp.)

Kruszonka:

  • 80 g granulowanego cukru
  • 80 g masła
  • 160 g mąki półgrubej

Proces przygotowania

Łyżkę cukru, wszystkie drożdże i 2 łyżki mąki (wszystko z przygotowanych, odważonych składników) wymieszać z letnią wodą i pozostawić drożdże do pracy na 15 minut. Przygotować nadzienie twarogowe: Obydwa serki posmarować jajkiem i cukrem, w razie potrzeby lekko rozcieńczyć mlekiem i wymieszać ze skórką z cytryny.

Do gotowego zakwasu dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze zagnieść na gładkie, miękkie ciasto, które wyrasta przez około 45-60 minut. Lekko ugniataj drożdże i rozwałkuj je mniejszym wałkiem na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Po 10 minutach wyrastania smarujemy ciasto nadzieniem twarogowym, posypujemy gęsto jeżynami i na koniec bułką tartą. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut, a następnie piecz przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190°C.

error: Treść zabezpieczona !!