Łatwe w przygotowaniu, pyszne nawet bez nadzienia: Chrupiące domowe ptysie, które są lepsze niż Napoleonka.

Talent cukiernika niestety nie każdemu jest dany z natury. Ale bez względu czy go masz czy też nie, chcesz rozpieszczać swoją rodzinę pysznymi domowymi wypiekami. Gdy raz przygotowałam ten deser, od razu zapisałam go sobie w kulinarnym zeszycie i teraz często do niego wracam.

Te domowe ciastka są delikatne, chrupiące i smaczne. Przypominają nieco napoleonkę, ale są łatwiejsze do przygotowania. Są idealnym uzupełnieniem porannej herbaty lub aromatycznej kawy. Są bardzo pyszne nawet bez nadzienia, ale jeśli chcesz, możesz poeksperymentować, dodając do nich np. cienką warstwę startych jabłek, czekolady, maku czy twarogu.

SKŁADNIKI

  • 125 g + 70 g masła
  • 125 g kefiru
  • 240 g + 80 g mąki pszennej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj proszek do pieczenia z 240 g mąki (pozostała ilość jest potrzebna do podsypania). Następnie przesiej suchą mieszankę przez sito. Dodaj schłodzone masło (130 g) starte na tarce. Dokładnie wymieszaj.

Wlej kefir i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

Na balat roboczy wysyp cukier, wyłóż pozostałe masło – wyrabiaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji- kruszonki. Przykryj folią i również włóż do lodówki.

Gotowe ciasto podziel na małe kawałki. Kruszonkę podziel na taką samą ilość części jak ciasto.

Każdy kawałek ciasta cienko rozwałkuj. Następnie posyp kruszonką.

Na wierzch nałóż drugi rozwałkowany placek i ponownie posyp kruszonką. Powtarzaj, aż składniki się skończą. Przygotowane ciasto pokrój na równe części. Umieść je na blasze wyłożonej pergaminem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 ℃. Piecz przez 20 minut. Posyp gotowe ciastka cukrem pudrem i jeśli masz ochotę posmaruj np. dżemem.

Miłośnicy ciasta francuskiego z pewnością docenią smak tego deseru!

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!