Ten piękny, złoty kwiat, który rośnie prawie w każdym ogrodzie, nie tylko chroni ogród przed szkodnikami, jak mszyce, ćmy, czy nicienie, ale także przynosi korzyści zdrowotne, lecząc stawy, wzrok i żołądek. Herbata z aksamitki, na przykład, jest doskonała dla trawienia, a połączenie jej z olejem zwiększa jej wartości.
W leczeniu bólu kości i reumatyzmu, aksamitka okazuje się być skuteczna. Aby zmniejszyć ból, przygotowuje się miksturę z pomarańczowych kwiatów i zwykłego oleju spożywczego w proporcjach 3:1, pozostawiając ją na 3 tygodnie. Następnie gotowy olejek stosuje się do masowania bolących stawów i mięśni. Szybką ulgę przynosi także kąpiel z wywarem z aksamitki, który przygotowuje się, mocząc kwiaty przez noc, a potem gotując.
Do przygotowania herbaty, która wspiera wzrok, potrzebne są kwiaty aksamitki, liść młodego słonecznika, zielona herbata, mięta i pokrzywa. Składniki zalewa się wrzątkiem w dzbanku, przykrywa i pozostawia na 30 minut.
Tę herbatę można również stosować do przemywania oczu, ponieważ luteina karotenoidowa w kwiatach poprawia jakość wzroku. Aby jeszcze bardziej poprawić wzrok, zaleca się spożywanie 3 świeżych kwiatów dziennie.
Aksamitka jest również pomocna w łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia. Wdychanie oparów z naparu kwiatów ułatwia oddychanie. Kilka pąków zalewa się wrzątkiem, owinąć dzbanek ręcznikiem i wdychać opary. W kuchni kwiaty aksamitki, o smaku podobnym do anyżu, są dodawane do sosów, sałatek, a także do sałatek owocowych i zup w krajach nadmorskich.