8 pokarmów, które w naturalny sposób pomagają rozrzedzić krew, zapobiegają zakrzepicy, udarowi i zawałowi serca.
8 pokarmów, które najlepiej zapobiegają zakrzepom krwi, udarowi i zawałowi serca
Bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej gęstości krwi, ponieważ jej nadmierna gęstość może spowodować poważne naruszenie układu sercowo-naczyniowego. Osoby podatne na powstawanie zakrzepów krwi stosują specjalne leki – antykoagulanty, które rozrzedzają krew. Jednak nawet proste produkty naturalne zapewniają zapobieganie zakrzepicy. Zastanawiasz się, który?
Naturalne środki na rozrzedzenie krwi
Skrzepy krwi blokują nawet największe naczynia krwionośne. To z kolei prowadzi do zawału serca, udaru mózgu i innych poważnych patologii. Naturalne produkty pomogą rozrzedzić krew, ich skuteczność jest oczywiście niższa niż skuteczność leków, ale ich działanie jest całkowicie nieszkodliwe. Można je bezpiecznie stosować zapobiegawczo.
1. Czosnek
Surowy czosnek to doskonała profilaktyka miażdżycy. Chorobie towarzyszy rozwój formacji na wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, co zakłóca normalne krążenie krwi. Ponadto czosnek normalizuje ciśnienie krwi, więc jego korzyści dla układu sercowo-naczyniowego są po prostu niezastąpione. Dużym plusem czosnku jest także to, że można go aktywnie wykorzystać w różnorodnych potrawach, ograniczając ilość dodawanej do nich soli.
2. Pieprz cayenne
Ten rodzaj przyprawy jest dość ostry i ma niepowtarzalny korzenny smak. Za jego pomocą możesz rozrzedzić krew. Pieprz cayenne zawiera salicylany, które bezpośrednio spełniają pożądaną funkcję. Te same związki są obecne w aspirynie, która również może rozrzedzać krew.
3. Kurkuma
Unikalna substancja kurkumina w dużych ilościach występuje w popularnej przyprawie. Substancja ma wiele przydatnych właściwości, w tym walkę ze szkodliwym cholesterolem. Kurkumina obniża całkowity poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się płytek.
4. Imbir
Korzeń imbiru ma właściwości podobne do kurkumy. Jest to również silny produkt przeciwzapalny, który pozwala leczyć cały organizm. Maksymalne korzyści z imbiru można uzyskać, jedząc go na świeżo. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem jest dodanie do herbaty małego kawałka korzenia.
5. Cynamon
Wspomniana kurkumina występuje również w cynamonie, ale w mniejszych ilościach. Dlatego cynamon też jest bardzo przydatny – a tę przyprawę można jeść ze świeżymi wypiekami. Dodawaj cynamon do napojów, wszelkich posiłków i deserów, a Twoje ciśnienie się unormuje, stany zapalne zostaną wyeliminowane, a cholesterol bezpiecznie usunięty.
6. Ananas
Korzyści ze stosowania ananasa jako antykoagulantu nie są jeszcze w pełni poznane. Jednak skład owocu zawiera substancję, która nadal ma działanie upłynniające. To bromelaina. Substancja ta, oprócz działania przeciwzakrzepowego, łagodzi stany zapalne, dzięki czemu działa kompleksowo.
7. Żurawina
Przeciwutleniacze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych, toksycznych substancji, które powodują rozwój różnych patologii. Żurawina jest bogata w naturalne przeciwutleniacze, dzięki czemu skutecznie oczyszcza organizm, wzmacnia funkcje odpornościowe, łagodzi stany zapalne i wzmacnia narządy układu sercowo-naczyniowego.
8. Pomidory
Pomidory są uważane za jeden z najbardziej przydatnych produktów dla serca, krwi i naczyń krwionośnych. Zawierają wystarczającą ilość witaminy C i likopenu, aby w jak najkrótszym czasie wzmocnić układ krwionośny.
Substancje te pomagają wzmocnić mięsień sercowy i ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu ryzyko ich pęknięcia jest znacznie zmniejszone. Jeśli dodasz do swojej diety chociaż kilka z tych produktów, nie musisz obawiać się niebezpieczeństwa zakrzepicy. Pamiętaj jednak, że wszelkie problemy zdrowotne utrzymujące się przez dłuższy czas należy skonsultować z lekarzem!