Dzisiaj przygotujemy pyszny deser kawowo-czekoladowy, idealny na każdą okazję. Ten przepis jest prosty do wykonania i na pewno zachwyci Was swoim smakiem. Zacznijmy!
Składniki
Kawa i Herbatniki
- 500 ml mleka
- 80 gramów cukru
- 20 ml wody
- 10 gramów kawy rozpuszczalnej
- 30 ml wody
- 30 gramów skrobi kukurydzianej
- 50 gramów herbatników
- Forma o wymiarach ~24 x 12 cm
Dekoracja kawowa
- 10 gramów kawy rozpuszczalnej
- 10 gramów cukru
- 10 ml wody
Czekoladowy krem
- 500 ml mleka
- 70 gramów cukru
- 50 ml wody
- 20 gramów kakao
- 50 ml mleka
- 45 gramów skrobi kukurydzianej
Krem śmietankowy
- 150 gramów śmietany kremówki
- 30 gramów cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dekoracja
- Starta czekolada
- Trochę cynamonu
Przygotowanie
W garnku wymieszaj 500 ml mleka, 80 gramów cukru, 20 ml wody, 10 gramów kawy rozpuszczalnej, 30 ml wody i 30 gramów skrobi kukurydzianej. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Wyłóż formę o wymiarach ~24 x 12 cm herbatnikami. Wylej przygotowaną masę kawową na herbatniki. Przechowuj w lodówce przez 30 minut.
W misce wymieszaj 10 gramów kawy rozpuszczalnej, 10 gramów cukru i 10 ml wody, aż masa będzie gęsta. Przechowuj w lodówce przez 30 minut. W garnku wymieszaj 500 ml mleka, 70 gramów cukru, 50 ml wody i 20 gramów kakao. W osobnej misce wymieszaj 50 ml mleka i 45 gramów skrobi kukurydzianej, a następnie dodaj do garnka. Gotuj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
Schłodź przez 1 godzinę. W misce ubij 150 gramów śmietany kremówki z 30 gramami cukru pudru. Dodaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i delikatnie wymieszaj. Na schłodzony kawowy spód wylej czekoladowy krem. Następnie rozprowadź krem śmietankowy. Posyp startą czekoladą i odrobiną cynamonu. Przechowuj deser w lodówce przez 30 minut przed podaniem.