Obierz i pokrój 5 ziemniaków na mniejsze kawałki. Umieść ziemniaki w misce, dodaj sól, czarny pieprz, oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Weź 2 ząbki czosnku, obierz i zawiń ciasno w folię z odrobiną oliwy z oliwek. Ułóż ziemniaki i zawinięty czosnek na blasze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Po 25 minutach obróć ziemniaki i piecz przez kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
W międzyczasie przygotuj sałatkę z rukoli. Dodaj kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Dopraw solą i czarnym pieprzem, posyp startym parmezanem oraz sezamem. Wymieszaj wszystko razem.
Po upieczeniu czosnku, wyciśnij go i zetrzyj. W rondelku rozpuść 2 łyżki masła, dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dodaj posiekaną pietruszkę i ponownie wymieszaj. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i polej przygotowanym sosem czosnkowym. Podawaj z przygotowaną sałatką.